Wat is macrobiotische voeding

Macrobiotiek

Het woord macrobiotiek kunnen we splitsen in twee delen:

  • macro = groot/lang
  • bios = leven

dus letterlijk vertaald 'Lang leven'.

Macrobiotische voeding in vergelijking met andere voeding

De macrobiotische voeding bestaat 12% uit eiwitten, 15% vetten, 73% uit koolhydraten en 0% suikers.
De gemiddelde hedendaagse voeding bestaat uit 12% eiwitten, 42% vetten, 22% koolhydraten en 22% geraffineerde suiker. Dit zijn gemiddelde richtlijnen. De verhoudingen worden ook bepaald van mens tot mens, naar gelang hun leeftijd, geslacht, gestalte, activiteit, DNA en ras.

Volle granen: onze energiebron

Vol graan is het belangrijkste voedsel in de macrobiotiek en betekent (zemelen, de kiem en het endosperm). De granen die het meest aanbevolen worden zijn boekweit, tarwe, gerst, gierst, haver, rogge, mai's en bruine rijst. Volle granen bevatten volwaardige koolhydraten, eiwitten, vetten vitaminen en mineralen die ideaal zijn voor ons. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, vitamine B complex, vitamine E en fosfor (zeer belangrijk voor de hersenen).

Groenten

Groenten kunnen rauw, gepikkeld of gekookt bereid worden.
Er zijn meer dan 100 soorten groenten die worden ingedeeld in drie hoofdgroepen: groene bladgroenten, wortelgroente, bodemgroenten.

Groene bladgroenten

Bladgroenten, zoals bladgroenkool, bevatten meer mineralen en eiwitten dan vlees. Groenten zijn zeer belangrijk in de Macrobiotiek. Een van de redenen is dat ze veel chlorofyl bevatten, een eiwitbestand dat helpt bij het opbouwen van rode bloedcellen en bij het verteren van bijvoorbeeld.

Wortel groenten

Wortel groenten bevatten een hoeveelheid aan mineralen en vitaminen. Ze zijn zeer stevig en compact zoals wortel, koolraap en pastinaak en zijn rijk aan koolhydraten en mineralen in vergelijking met bladgroenten. Ze vergen meer inspanning om het te verteren. Doordat het trager verteert, stroomt er meer bloed naar de organen. Zo kan het lichaam verwarmd worden en is het uitstekend om ze te gebruiken in de wintermaanden.

Bodemgroenten

De laag groeiende groenten, zoals pompoen of kool, zitten tussen de bladgroenten en de wortelgroenten. Ze zijn ook een bron van mineralen en vitaminen en leveren uitstekende meervoudige koolhydraten. Die groenten zijn geschikt voor de winter omwille van hun voedzaamheid en warmte levering, daarbij zijn ze ook nog een lekker zoetkauwtje.

Te vermijden groenten

Veel groenten hebben irriterende en toxische stoffen. Bijna al deze groenten zijn afkomstig van de tropen. Tomaten, rabarber, asperges, snijbiet, rode snijbiet en spinazie bevatten veel oxaalzuur, wat maakt dat het lichaam geen calcium zal kunnen opnemen, waardoor de boten en tanden verzwakken en mogelijke nierstenen ontstaan. Andere groenten zoals courgetten, avocado, aubergine en aardappel zijn ook te vermijden omdat ze bij regelmatig gebruik een ongezonde verzurende uitwerking hebben op het bloed. Dit geldt vooral bij mensen die in een gematigd klimaat leven.

Voedzame planten uit de zee

Zeewier is van groot belang in de Macrobiotiek. Het behoort tot de meest voedzame producten op deze wereld.
Bijvoorbeeld: kelp bevat honderdvijftig keer meer jodium en magnesium dan gelijk welke ander groente. Dulse heeft zeker dertig keer meer kalium dan banaan en wat het ijzergehalte betreft is het tweehonderd keer krachtiger dan rode biet. Nori, een bruin zeewier, bevat wel twee keer zoveel eiwitten dan sommige soorten vlees. Heziki, een blauwzwart spaghettiachtig zeewier, overwint volle melk met veertien keer zoveel calcium. Kombu, een bruin zeewier, dat verkocht wordt in stroken van dertig centimeter bevat net zoveel fosfor als maïs. Zeewier bevat vitamine A, B1 (thaimine), C, en E en de zeer belangrijke vitamine B12.

Als zeewier in het water groeit worden anorganische stoffen uit het water gehaald en gemaakt tot organische mineraalzouten, gecombineerd met aminozuren. Het is de ideale manier om aan de nodige mineralen te geraken om ons hart te beschermen en onze nagels, bloed, spieren en huid te voeden.

Zeewier heeft een directe uitwerking op het bloed; het maakt het alkalisch als het te zuur is en het vermindert overtollige opgeslagen vet enslijm. De donkere zeewiersoorten zoals Kombu en Wakame bevatten alginezuur, wat de toxische metalen in de ingewanden omzet in onschadelijke zouten die makkelijk uit te scheiden zijn. De wonderlijke krachten van zeewier is ook in staat om radio actieve strontium-90 uit het lichaam te verwijderen.

Zeewier accentueert ook goed de smaak als het bij vers gekookte of lekkere bonen wordt toegevoegd.